De crux bij infographics zit in de samenwerking

Dinsdag 10 mei spraken Maarten Lambrechts, Jan Willem Tulp, Els Engel, Yordi Dam, Marjolijn Pijnappels, Hans Spoelman, Frank Tieskens en Wendy van der Wauw op een avond van BNO/VOJN over samenwerken om infographics te maken. Voor een mooi en goed verslag verwijs ik graag naar het verslag van Gerard Smit.

zwijger 2
Gerard Smit maakte een visueel verslag van de bijeenkomst bij De Zwijger.

Een hele belangrijke notie die ik van die avond heb meegenomen, is van Els Engel. In eerste instantie dacht ik: “Jakkie, wat is ze negatief. Ze vertelt ons alleen maar wat ze níet kan. De meeste sprekers laten vooral prachtig werk zien, en gaan vooral in op wat ze wél kunnen.” Maar eigenlijk is haar verhaal voor mij heel herkenbaar en heel relevant: alles willen kunnen en alles willen weten. Bovendien is ze eigenlijk stiekem erg bescheiden over wat ze wel kan en blijkt ze een erg goede visueel journalist (zoals ze zichzelf noemt). Maar wat ik meenam van haar presentatie is dat ik veel meer moet inzoomen op de rollen die betrokken moeten worden bij zo’n maakproces. En daarnaast ontdekken welke designdiscipline het beste past bij de rol of de functie die ik in zo’n maakproces wil en kan innemen.

Dat bracht mij tot de volgende vragen: uit welke specialismen bestaat een team dat datavisualisaties en infographics maakt, zowel interactief als statisch? Welke specialisatie heb ik? Welke ‘talen’ spreek ik en wil ik spreken? En welke specialisatie wil ik me eigen maken? Deze keuzes gaan me helpen om mijn onderzoeksgebied af te bakenen.

Geef een reactie